Soorten veiligheidsglas

Veiligheidsglas is er in drie soorten: gelaagd glas, gehard glas en draadglas.

 

Gelaagd glas

Dit is een type glas waarbij er minimaal 2 glasbladen zijn met daartussen een PVB folie. Deze folie zorgt er voor dat, wanneer de ruit breekt, deze in elkaar blijft hangen. Een veel voorkomend voorbeeld hiervan is glas welke in auto’s geplaatst wordt als voorruit.
Een groot voordeel van gelaagd glas is (ondanks de scheuren in het glas) daarbij dat het glas in elkaar blijft zitten en er dus geen scherven op de grond vallen.

 

Gehard glas

Wanneer een geharde ruit breekt, zal deze in vele kleine veilige stukjes vallen. Gehard glas wordt gemaakt door floatglas eerst met tenminste 600 o Celcius te verhitten en vervolgens af te laten koelen. Een voorbeeld van gehard glas is het gebruik in bushokjes, zijruiten van auto’s en glazen badkamer deuren.

Nog een voordeel van gehard glas ten opzichte van floatglas is dat het bestand is tegen grote temperatuursverschillen.

 

Draadglas

Dit is in mindere mate een vorm van veiligheidsglas. Draadglas kenmerkt zich door de draden die in het glas verwerkt zitten. Dit is een type glas welke veel gebruikt wordt in schuurdeuren. Draadglas is niet zo veilig als de bovengenoemde twee soorten: wanneer er een flinke inslag plaatst vindt op dit glas, zal er alsnog een opening in het glas ontstaan.