Wij krijgen met regelmaat vragen over verschillende soorten glas en hoe wij te werk gaan. Hier onder hebben wij de meest voorkomende vragen behandeld. Zit het antwoord op uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.

Hoe kan ik zien dat mijn glas lek is?

Als er condens of watervorming is tussen beide glaslagen dan is er ergens in het glas een lek. Dit lek is vaak niet te vinden, maar het feit dat er vocht tussen beide lagen zit zegt genoeg.

Hoe ontstaat een lek raam?

Het kan zijn dat het glas dermate oud is dat het aan het einde van zijn levensduur is. De kitnaden kunnen na een flink aantal jaren ingedroogd zijn, waardoor het raam lek zal raken.
Een andere reden is die van thermische belasting. De glasbladen zullen hierdoor iets bewegen, waardoor er scheurtjes ontstaan in de kitvoegen.
Ook zien wij bij vervanging dat het glas niet altijd juist is geplaatst, ook dit kan een reden zijn tot lekkage van raam.

Mocht uw raam lek zijn dan zul je het moeten vervangen. Maak direct een afspraak.

Wat is veiligheidsglas?

Dit is glas wat ervoor zorgt dat, wanneer het breekt er geen risico is op zwaar letsel. Het glas blijft één geheel en blijft in elkaar blijft zitten waardoor er dus geen scherven zijn.

Lees meer over veiligheidsglas

Wat is HR++ glas?

Hoogrendementsglas, ook wel HR++ glas genoemd, is isolerend dubbelglas.
Dit bestaat uit twee glasplaten die door een afstandhouder uit elkaar worden gehouden. Waar normaal dubbelglas (thermopane) wordt gevuld met lucht, wordt er voor HR++ glas een edelgas gebruikt (vaak Argon).
De meeste warmte gaat verloren via de ramen. Doordat er een onzichtbare coating is geplaatst (welke zonlicht doorlaat) op één van de glasbladen wordt de warmte van binnen deels weerkaatst.

HR++ glas isoleert 2,5 keer beter dan standaard dubbelglas.

Hoe werkt zonwerend glas?

Zonwerend glas is glas waarbij er een coating van fijne ijzerdeeltjes (FE203) wordt aangebracht op het glas. De zonnestralen worden hierdoor gedeeltelijk gereflecteerd, waardoor er minder warmte naar binnenkomt. In de winter heeft dit overigens een tegengesteld effect: de warmte in uw woning blijft nóg beter behouden.

Is er ook geluidswerend glas?

Jazeker is dat er. Geluidswerend glas reduceert het geluid door de werking van een akoestische folie, welke tussen de (twee of zelfs meerdere) glasbladen in zit. Hoe dikker de glasbladen zijn, hoe beter de werking van de geluidswerendheid.

Wat is de oorzaak van condensvorming aan de buitenkant van het raam?

De condensvorming ontstaat vaak in het voor- of najaar, wanneer er een reletief hoge luchtvochtigheid is met een lage buitentemperatuur. Wanneer de buitentemperatuur toeneemt zal de condensvorming snel verdwijnen.

Als u op sommige dagen in het jaar de gordijnen ’s ochtends opendoet en de ramen zijn aan de buitenzijde beslagen, dan betekent dit dat het glas goed isoleert!
Het raam aan de binnenkant is warm en aan de buitenzijde niet.

Wat is de oorzaak van condensvorming aan de binnenzijde van het raam?

Als je HR beglazing hebt en toch nog last van vocht hebt, dan duidt het op onvoldoende ventilatie. Het glas aan de binnenzijde heeft een lage temperatuur en er is een hoge luchtvochtigheid in huis. De oplossing hiervoor is heel simpel: ventileren !

Mag er folie geplakt worden op glas?

Door het aanbrengen van folie breng je veranderingen aan de eigenschappen van het glas aan. Waar de fabrikant normaliter 10 jaar garantie geeft op het dubbelglas, zijn hier wel enkele voorwaarden aan gebonden. Eén van die voorwaarden is dat er geen veranderingen of bewerkingen mogen worden aangebracht op het glas. Het plakken van een folie is hier één van. Door het aanbrengen van een folie vergroot je de kans op een thermische breuk. Een thermische breuk valt altijd buiten de garantie.

Een oplossing voor het het plakken van folie is om wellicht na te denken aan het plaatsen van hoogrendementsglas met aan 1 zijde gefigureerd glas.

Is het mogelijk om gefigureerd glas aan te brengen in HR++ glas?

Je wilt meer privacy in je woning, bijvoorbeeld in de hal, toilet of badkamer. Je kunt ervoor kiezen om dit op te lossen met (rol)gordijnen of luxafex, maar ook door het aanbrengen van gefigureerd glas in deze ruimtes. Vaak krijgen wij de vraag of het mogelijk is om dit aan te brengen als HR++ glas.

Het antwoord hierop kan kort en bondig zijn: ja dat kan!

Waar bij standaard HR++ glas beide ruiten bestaan uit helder glas, zal in dit geval het buitenste glasblad gefigureerd zijn.

Er zijn diverse soorten gefigureerd glas mogelijk. Wij kunnen u hiervan d.m.v. proefstukjes meer over laten zien. Zo kunt u het gefigureerde glas uitzoeken wat bij u past!

Wat is een thermische breuk?

Een thermische breuk is een breuk in het glas die ontstaat door een te groot temperatuurverschil tussen beide glasbladen. Bij een temperatuurverschil van meer dan 30oC zal de ruit breken. De breuk heeft een ander patroon dan een normale glasbreuk. Wij kunnen bij het zien van de breuk vaststellen of het gaat om een thermische breuk.

Hoe kunt u thermische breuken voorkomen?

  • Plaats geen plakfolie op het glas
  • Plaats jaloezieën , gordijnen, lamellen etc. een stukje van het glas af
  • Verwarmingselementen niet te dicht bij het glas plaatsen
  • Niet beschilderen van de ramen
  • Geen grote voorwerpen dicht achter het glas plaatsen.